Luister naar wat uw lichaam vertelt !

De alarmsignalen van huidkanker die uw aandacht vereisen

Ontdek de resultaten van onze enquête door hier te klikkenProfessionele medewerkers luisteren naar u - Kankerfoon - 0800 15 800 Ga tijdig naar uw arts
Alarmsignalen van huidkanker

Alarmsignalen van huidkanker zijn ongetwijfeld het eenvoudigst te ontdekken. Maar huidkankers zijn erg divers en zodoende ook de symptomen ervan. Het zijn wel allen letsels aan de huid. Wanneer een dergelijk letsel niet binnen de maand geneest, dient u ermee naar de dokter te gaan. Maar u hoeft niet te panikeren bij het minste vlekje, enkel een ervaren arts kan het onderscheid maken tussen een eenvoudig letsel en een kankerachtig huidletsel.

We onderscheiden twee types van huidkankers, de melanomen en de huidcarcinomen.

Huidcarcinomen ontwikkelen zich vanuit de "klassieke" huidcellen. Oftewel in de lederhuid (de onderste laag van de huid), dan spreken we van basaalcelepitheliomen, oftewel in cellen die dichterbij de oppervlakte liggen. In dat laatste geval hebben we het over plaveiselcelepitheliomen. Carcinomen zijn de meest voorkomende huidkankers, maar ook het meest eenvoudig te genezen. De alarmsignalen zijn:

Voor de basaalcelepitheliomen:
 • een glad, glazig knobbeltje dat heel langzaam groeit. De kleur varieert van wit tot rood, soms met bruintinten bij personen met donker haar
 • een klein, niet-pijnlijk wondje dat niet geneest, met daaromheen een rand met een parelachtige glans
 • een kleine witachtige zone die lijkt op een litteken en die langzaamaan groter wordt
Voor de plaveiselcelepitheliomen:
 • een pukkelige korst die kan bloeden

Melanomen doen zich voor in de pigmentcellen van de huid. Meestal zijn ze verspreid over de hele huid, maar ze kunnen ook wel in groepjes voorkomen en vormen dan pigmentvlekken die lijken op een moedervlek. De volgende alarmsignalen kunnen optreden in de moedervlekken.

 1. een onregelmatige verdikking of vergroting
 2. kleurwijziging
 3. wijziging in de boord: een onregelmatige grens tussen de moedervlek en de huid op één of meerdere plaatsen
 4. jeuk
 5. het verschijnen van een nieuwe pigmentvlek
 6. in een later ontwikkelingsstadium kunnen zich bloedingen voordoen of kan er zich een wond met korst vormen
De best mogelijke reactie: tijdig uw arts raadplegen

Herhaalde en hardnekkige afwijkingen, zelfs andere dan diegene die in deze lijst zijn opgenomen, rechtvaardigen een raadpleging van zijn/haar arts. Uw arts is de enige die, a.h.v. de juiste onderzoeken, kan vaststellen of de afwijkingen te wijten zijn aan kanker. Indien nodig, zal hij u doorverwijzen naar een specialist voor bijkomende opvolging.

Zo verhoogt u uw kansen om sneller een eventuele kanker te ontdekken. En meestal geldt: hoe vroeger de ontdekking, hoe minder ingrijpend de behandeling en hoe meer kans op genezing.

Meer info?

Neem een kijkje op de website van de Stichting tegen Kanker of bestel de folder huidkankers of de brochures die specifiek over melanomen en niet-melanomen gaan.

Met wie kunt u erover praten?

Wil u meer informatie over de alarmsignalen of elk ander thema in verband met kanker? Bel dan gratis en anoniem naar de Kankerfoon op het nummer 0800 15 800. Professionele hulpverleners luisteren er naar u, elke werkdag van 9 tot 13u en 's maandags van 9 tot 19u.