Luister naar wat uw lichaam vertelt!

De alarmsignalen van longkanker die uw aandacht vereisen

Ontdek de resultaten van onze enquête door hier te klikkenProfessionele medewerkers luisteren naar u  - Kankerfoon - 0800 15 800 Ga tijdig naar uw arts
Alarmsignalen van longkanker

Longkanker kan gepaard gaan met een heel aantal uiteenlopende symptomen. Ze vereisen medische aandacht indien ze langer dan twee weken aanhouden of terugkeren. De symptomen die zich in 60 à 70% van de gevallen voordoen, zijn:

  1. een wijziging in de hoest, al dan niet gepaard met bloederige fluimen
  2. herhaaldelijke longinfecties
  3. ademnood, heesheid, borstpijnen
  4. veranderingen in uw algemene gezondheidstoestand (vermoeidheid, vermageren, chronische koorts)
  5. zwelling van de lymfeklieren aan de basis van de hals of zwelling van het gezicht en de hals

De aard van de symptomen en de snelheid waarmee ze verschijnen, hangen af van de plaats van het gezwel in de long. Een kanker op een grote bronchus (luchtpijpvertakking) manifesteert zich meestal sneller dan een gezwel op een kleinere bronchiool (luchtpijptakje). De aard van het gezwel, zijn volume en de aan- of afwezigheid van metastasen (uitzaaiingen) beïnvloeden allen de symptomen.

De best mogelijke reactie: tijdig uw arts raadplegen

Herhaalde en hardnekkige afwijkingen, zelfs andere dan diegene die in deze lijst zijn opgenomen, rechtvaardigen een raadpleging van zijn/haar arts. Uw arts is de enige die, a.h.v. de juiste onderzoeken, kan vaststellen of de afwijkingen te wijten zijn aan kanker. Indien nodig, zal hij u doorverwijzen naar een specialist voor bijkomende opvolging.

Zo verhoogt u uw kansen om sneller een eventuele kanker te ontdekken. En meestal geldt: hoe vroeger de ontdekking, hoe minder ingrijpend de behandeling en hoe meer kans op genezing.

Meer info?

Neem een kijkje op de website van de Stichting tegen Kanker of bestel de brochure over longkanker.

Met wie kunt u erover praten?

Wil u meer informatie over de alarmsignalen of elk ander thema in verband met kanker? Bel dan gratis en anoniem naar de Kankerfoon op het nummer 0800 15 800. Professionele hulpverleners luisteren er naar u, elke werkdag van 9 tot 13u en 's maandags van 9 tot 19u.